Tongdiagnose

Tijdens de behandeling kan ik je vragen de tong uit te steken om deze te beoordelen. In de Chinese geneeskunde wordt de tong beschouwd als een kaart die de gezondheid van het lichaam reflecteert. De gebieden op de tong zijn vergelijkbaar met voet- of handreflexologie, waarbij verschillende gebieden overeenkomen met verschillende organen van het lichaam.

Waar kijk ik precies naar

Ik beoordeel de kleur, grootte en vorm van het tonglichaam, evenals de kleur, dikte en verdeling van beslag op de tong. Een normale tong is roze (of lichtrood), met dun, wit beslag. De tong kan verschillende gedaantes aannemen. Sommige verschillen duiden op een aandoening die uw hele lichaam beïnvloedt, terwijl andere alleen geassocieerd kunnen worden met een bepaald onderdeel.

Zoals de landkaart rechts laat zien, komt de punt van de tong overeen met borstorganen (hart en longen). Het midden van de tong, komt vervolgens overeen met het midden van de buik (maag en milt). De onderbuik/rug zitten op de wortel van de tong (nieren en darmen) en aan de zijkanten zitten de lever en de galblaas. Een verandering van de eerdere genoemde kleur, vorm etc. op een bepaalde locatie, kan mogelijk inhouden dat er verder gekeken moet worden naar de functie(s) van betreffende orgaan en meridiaan binnen de Chinese geneeskunde. Dit houdt niet in dat het westerse anatomische orgaan iets mankeert. De tongdiagnose is slechts een onderdeel van het diagnostische proces. Naast een gedegen anamnese en polsdiagnoses wordt er een diagnose gemaakt op basis van de Chinese geneeskunst.