Chinese kruiden

U kunt bij mij naast acupunctuur ook terecht voor Chinese kruiden. Al u de naaldjes spannend vindt kunnen we alleen kruiden proberen of juist een combinatie van acupunctuur en kruiden. De ene klacht / indicatie werkt beter met acupunctuur of Chinese kruiden. Mocht u de kruiden willen proberen, vraag dan voor meer informatie via de mail, telefoon of whatsapp.

Heb je al Chinese kruiden als supplement gekregen?

Dan leg ik je graag uit hoe je het beste de Chinese kruiden als granulaat in kan nemen.

Over het algemeen wordt er namelijk granulaat voorgeschreven en geen rauwe kruiden. Rauwe kruiden zijn lastiger in te nemen en beperkter houdbaar. Een granulaat is een geconcentreerde en gevriesdroogde kruidenextract en wordt in poedervorm geleverd. Gegranuleerde kruiden worden eerst gekookt om hun actieve ingrediënten te extraheren. Ze worden vervolgens gecombineerd met een bindmiddel tot granulaat. Dit is een moderne methode om Chinese kruidengeneeskunde in te nemen. Hoewel het niet zo krachtig is als het nemen van een aftreksel van rauwe kruiden, is het wel veel handiger.

Wanneer kan je de Chinese kruiden het beste nemen?

Idealiter neem je je kruiden een half uur voor het eten in. Als dit niet mogelijk is of anders wordt voorgeschreven dan is dat natuurlijk prima.  Chinese kruidenformules worden meestal drie keer per dag voorgeschreven, andere twee keer per dag.

Voor de Chinese kruidden die drie keer per dag worden voorgeschreven, betekent dit dat ze ook tijdens de lunch ingenomen dienen te worden, vaak met warm water. Mocht je geen beschikking hebben over warm water, neem in dit geval een beetje meer kruiden ’s ochtends en ’s avonds. Koud water kan ook ’s middags, maar het lost iets minder makkelijk op. Op de dagen dat je niet werkt, probeer dan drie keer per dag aan de voorgeschreven dosering te houden. Aan het eind van de dag is het innemen van de kruiden het belangrijkste. Als je schema zo vol zit dat het moeilijk is om kruiden en eten te scheiden, neem dan de kruiden bij je eten, zo nodig tegelijkertijd.

Hoe bereid je Chinese kruiden?

  • Doe je granulaat in het glas.
  • Voeg een klein beetje kokend / warm water toe.
  • Roer met een metalen lepel (plastic en heet water mogen niet mengen). Het wordt een dikke pasta.
  • Voeg wat water op kamertemperatuur toe.
  • Drinken en ‘genieten’.

Dosering?

Over het algemeen is de dosering per formule erg verschillend. We houden aan ongeveer 6 – 8 gram per dag aan granulaat. Dit betekent dat er maaltijd 1,5 schepje kruiden genomen kan worden. En dit dan 3 keer per dag. 

Hoe kan je het beste de Chinese kruiden opdrinken?

Zorg ervoor dat je blijft roeren terwijl je drinkt. Dit zorgt ervoor dat het gemengd blijft en je geen mondvol ‘zand’ op de bodem van het glas krijgt.
Het kan natuurlijk zijn dat je aan het einde een paar korrels overhoudt. Voeg dan nog wat water toe en drink het op. Zorg dat je zoveel mogelijk van die kruiden binnenkrijgt!

Als je moeite hebt met de smaak, zijn hier een paar trucjes die je zou kunnen gebruiken:

  • Knijp je neus dicht zodat je niet ruikt terwijl je drinkt
  • Gebruik minder water – kleine glaasjes gaan over het algemeen gemakkelijker naar binnen dan grote cocktails
  • Eventueel een beetje naspoelen met water.
  • Belangrijk! het mengen van honing of zoetstoffen kan de smaak veranderen, maar ook de werking van de kruiden.

Wanneer moet je stoppen met het nemen van kruiden?

Een Chinese kruidenformule wordt voorgeschreven op basis van jouw klachten. Als je gezondheid ‘drastisch’ verandert, stop dan met het gebruik van kruiden en neem zo snel mogelijk contact op met je arts. Of als je bijvoorbeeld een verkoudheid oploopt, kan het zijn dat er andere kruiden nodig zijn.

Bij twijfel, neem dan contact met mij op en vraag het!