Cupping


Cupping is een eenvoudige therapeutische techniek, die een waardevolle aanvulling vormt voor de acupunctuur, shiatsu en moxatechnieken.

In vroegere tijden sprak men over „vuurdoos-energie‟: de doos die door het vuur energie krijgt; snel op de huid gedrukt wordt, tot ze uit zichzelf lost. De patiënt merkt, dat warme energie in zijn musculatuur dringt. Na enige tijd is het vuur uitgewerkt en de doos lost uit zichzelf. De behandelde plek is rood en op de wand van de doos staan waterdruppels. Dat is de verstorende energie, zijnde wind en koude, die naar buiten is getreden.

In de prehistorie maakte men in Azië reeds gebruik van horens van dieren om deze technieken toe te passen. In het huidige China gebruikt men cups met diverse diameters en vervaardigd uit bamboe, koper, ijzer en glas.

Hoe werkt cupping

Door een vlammetje snel in en uit de cup in plaatsen, wordt de interne luchtdruk verlaagd en daardoor een vacuüm gecreëerd. Door de cup snel op de huid te plaatsen, zal de huid worden opgezogen, zodat de cup stevig vast komt te zitten. Vervolgens laten we de cup staan op een specifieke plek of verplaatsen we de cup heen en weer over de huid. Dit kan gepaard gaan met huidverkleuring. Roodheid of donkere plekken is hierbij niet vreemd.

Na de behandeling is het verstandig om geen koude wind op het behandelde gebied te krijgen. Door het open ‘zetten’ van de huid, kan de koude wind stijfheid van omliggende structuren veroorzaken. Warm houden is dus belangrijk net na de behandeling.

Cupping is een goede manier om energieblokkades op te heffen. De behandeling wordt voornamelijk gebruikt voor rug-, schouder- en nekklachten, longproblemen en verkoudheid. Met speciale cups kan ook gemasseerd worden.

Zullen we een consultgesprek houden?

Ben je nieuwsgierig of heb je nog wat overtuiging nodig? Lees dan de positieve ervaringen van cliënten die na een acupunctuurbehandeling hersteld zijn. Herken je (pijn)klachten en laat mij je helpen de oorzaak te behandelen. Neem geheel vrijblijvend contact met mij op.