Acupunctuur

Ontstaan van acupunctuur

Bij acupunctuur worden hele dunne naaldjes op strategische punten in het lichaam geplaatst ter vermindering van pijn of symptomen bij kwalen of ziektes. Het ontstaan van de traditionele Chinese geneeskunde (TCG) gaat duizenden jaren terug. Gezegd wordt vanuit de Shang Dynasty 1700-1000 voor Christus. Vanuit de TCG wordt ervan uitgegaan dat lichaam en geest van de mens als één functioneert. Wanneer er een verstoring ontstaat doordat de energiehuishouding van de mens uit balans is, kan iemand lichamelijke klachten ervaren. Met acupunctuur kun je de  energiebalans herstellen. 

Ontwikkeling door de eeuwen heen

Vooral de laatste decennia zijn veel westerse landen in contact gekomen met acupunctuur. Doordat China sinds de jaren 70 van de vorige eeuw de grenzen steeds meer open deed voor westerlingen kwam het westen meer in contact met de traditionele geneeskunst. Zodoende kon deze holistische behandelmethode verspreid worden over de rest van de wereld. Waar het westen meer en meer TCM ging bestuderen, gingen de Chinezen meer Westerse geneeskunst toelaten.

Wetenschappelijk onderzoek

Aangenomen wordt dat acupunctuurpunten het centrale zenuwstelsel stimuleren. Hierdoor komen op zijn beurt chemicaliën vrij in de spieren, het ruggenmerg en de hersenen. Deze biochemische veranderingen kunnen het natuurlijke genezingsvermogen van het lichaam stimuleren en het fysieke en emotionele welzijn bevorderen.

De laatste 2 decennia verschijnen in rap tempo publicaties over veel aspecten van de TCM en is het voor westerlingen mogelijk om TCG te studeren aan onder andere de universiteiten van Beijing, Nanjing en Sjanghai.

Onderzoek voorbeeld

Er wordt onderzoek gedaan wat DeQi-sensaties teweegbrengen in de hersenen. Middels fMRI technieken wordt er veranderingen in de hersenen gezien bij DeQi-activatie van een acupunctuur punt. Alleen prikken van een naald geeft een andere reactie in hersenactiviteit. Er dient meer onderzoek gedaan te worden wat nu precies Deqi doet in de hersenen om hier een goede conclusie uit te kunnen halen.

Pijn & acupunctuur

Onderzoek: “Invloed van acupunctuur op de hersenen in relatie tot pijn”

Op basis van dit onderzoek waarbij enkel pijnklachten werden behandeld middels acupunctuur kan gezegd worden dat:

  • Acupunctuur vermindert activering in verschillende hersengebieden die betrokken zijn bij de perceptie en verwerking van pijn.
  • Volgens fMRI-resultaten beïnvloedt acupunctuur het binnenkomende pijnsignaal naar de hersenen.
  • Acupunctuur veroorzaakt ook een placebo-achtige pijnstillende reactie in de hersenen.

Er wordt verondersteld dat acupunctuur effectief is middels tenminste 2 methodes. Een ‘niet-specifieke’ en op verwachting gebaseerd mechanisme en een ‘specifieke’ modulatie van het binnenkomende pijnsignaal. De bevindingen van het onderzoek ondersteunen dat zowel deze niet-specifieke als specifieke mechanismen bestaan, wat suggereert dat acupunctuur kan helpen bij het verlichten van pijn.

Bron: RSNA Newsroom. Acupunctuur bewezen effectief bij Pijn. Bron: NVA.